Ce este software-ul open source?

Ce este software-ul open source?

Software-ul open source este lansat printr-un tip specific de licență care face ca codul său sursă să fie legal disponibil pentru utilizatorii finali. Există multe astfel de licențe , dar de obicei software-ul este considerat open source dacă indeplineste anumite criterii:

Este disponibil sub formă de cod sursă, fără costuri suplimentare , ceea ce înseamnă că utilizatorii pot vizualiza codul care conține software-ul și pot face orice fel de modificări asupra lui.

Codul sursă poate fi transformat în alt software nou , ceea ce înseamnă că oricine poate lua codul sursă și distribui propriul program facut pe baza acestuia.

De fiecare dată când utilizatorii de calculatoare vizualizează paginile web, verifică e-mailul, vorbesc cu prietenii, transmit muzică online online sau joacă jocuri video multiplayer, computerele lor, telefoanele mobile sau consolele de jocuri se conectează la o rețea globală de computere folosind software open source pentru a-și orienta și transmite date la dispozitivele „locale” pe care le au în față

Securitate. Unii preferă software-ul open source, deoarece îl consideră mai sigur și stabil decât alte tipuri de software. Deoarece oricine poate vedea și modifica software-ul open source, cineva ar putea localiza și corecta erori sau greseli pe care autorii originali ai unui program le-ar fi putut trece cu vederea.

Software-ul open source este deseori confundat cu freeware-ul, dar cele două sunt foarte diferite. Freeware se referă la software-ul pe care utilizatorii îl pot descărca și utiliza în întregime gratuit. Cu toate acestea, nu au dreptul să schimbe codul sursă.

Este gratuit software-ul open source?

Software-ul open source nu înseamnă neapărat că software-ul executabil este oferit gratuit. Cu toate acestea, înseamnă că codul sursă este disponibil gratuit.

De exemplu, codul sursă pentru Linux este disponibil gratuit oricui, dar conversia codului sursă în cod rulant necesită expertiză, timp și servere. Atunci când organizațiile doresc codul gata de producție,Linux fără a fi nevoie să-l reconstruiască singur in codul sursă, obțin un abonament .

Software-ul open source este, de asemenea, uneori incurcat cu software-ul liber, ceea ce poate duce la confuzie în legătură cu faptul că open source înseamnă „gratuit”. Mișcarea software-ului liber a luat naștere din cultura hackerilor din anii 70 și a fost fondată formal de Richard Stallman ca parte a Proiectului GNU și a Fundației pentru Software Liber non-profit .

În realitate, nici software-ul gratuit, nici software-ul open source nu spune nimic în privința costurilor – ambele tipuri de software pot fi vândute legal sau oferite. În schimb, diferența principală este legată de partajare. Pentru software-ul gratuit, dacă efectuați modificări ale codului sursă și doriți să le împărtășiți, trebuie să împărtășiți aceste modificări cu creatorul inițial. Pentru software-ul open source, nu există de obicei o astfel de restricție.

În ciuda diferențelor lor practice , software-ul gratuit și software-ul open source împărtășesc valori comune.

FOSS vs software proprietary

Diferența de cheie între software-ul proprietar și FOSS este disponibilitatea codului sursă. Software-ul proprietary sau comercial, cum ar fi Microsoft Windows și Adobe Lightroom, nu sunt disponibile pentru utilizatorii finali sub formă de cod sursă. Software-ul gratuit precum nucleul Linux și software-ul open source, cum ar fi Google Chromium, baza browserului Chrome sunt disponibile ca cod sursă prin licențele respective.

Există, de asemenea, diferite tipuri de licențe open source. De exemplu, dacă cineva transformă codul sursă într-un software nou, veți solicita ca acesta să îl elibereze sub aceeași licență sau îl poate elibera sub o licență diferită .Internetul și modelul din ce în ce mai popular de cloud computing ar fi foarte diferite dacă originile lor nu s-ar baza pe software-ul open source.

Lumea este plină de „cod sursă” – planuri , rețete , reguli – care ghidează și modelează modul în care gândim și acționăm în el. Credem că acest open source ar trebui să fie deschis, accesibil și împărtășit – astfel încât mulți oameni pot da o mana de ajutor la imbunatatirea lui. Cel mai bun cod sursa l-am descoperit din intamplare navigand pe google si intrand pe seriale online hd.

Ce este important atat de mult la software-ul open source?

Software-ul open source contează pentru toată lumea, nu doar pentru programatori, deoarece deblochează potențialul mult mai multor oameni de a deveni inovatori. Comunitățile open source, de exemplu, sunt organizate în jurul proiectelor open source în care oricine cu abilități se poate alătura și contribui la cod. Aceste grupuri mențin în continuare standarde în ceea ce privește contribuția la proiecte open source la fel cum fac echipele de software proprii.

Acest model de dezvoltare open source a avut ca rezultat unele dintre cele mai importante aplicații și platforme cloud utilizate în prezent. Cele mai populare dintre acestea cuprind LAMP, un model de stive de servicii care păstrează o mare parte din web.

Linux : un sistem de operare open source (OS) și cel mai mare proiect open source din lume

Opache : un server web open-platform cross-source care a jucat un rol cheie în web-ul timpuriu

MySQL: un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale open source utilizat de multe aplicații web bazate pe baze de date dar si a website-urilor unde sunt prezente filmarile cu filme porno cu mame.

PHP: un limbaj de script cu scop general utilizat în dezvoltarea de software

Alte exemple de tehnologii open source populare includ sistemul de operare mobil Android, browserul Opera. La o scară mai largă, cele mai multe inovații în domeniile de cloud computing, date mari și inteligență artificială au fost derivate din proiecte software open source.

În plus față de rolul său instrumental în web-ul timpuriu și în unele dintre cele mai populare aplicații utilizate astăzi, software-ul open source are alte avantaje pentru companii și programatori individuali. Când codul sursă este deschis, este mai ușor pentru oricine să-l studieze pentru a dezvolta noi abilități de programare. De asemenea, licențele pentru surse deschise permit studenților să obțină practică prin editarea codului și partajarea acestuia cu prietenii și cu comunitatea mai largă a surselor deschise, sau chiar contribuind la remedieri la proiectele existente de tip open source.

Software-ul open source oferă, de asemenea, întreprinderilor posibilitatea de a-l personaliza pentru a răspunde nevoilor lor specifice sau de a inova noi experiențe ale clienților care nu sunt incluse în codul de sursă original. Unii preferă, de asemenea, software-ul open source, deoarece există mai mulți dezvoltatori care caută vulnerabilități de securitate atunci când codul sursă este deschis și are o comunitate activă care il susține.

Software-ul open source este rezultatul unui model de dezvoltare open source. Modelul de dezvoltare open source este descentralizat și încurajează colaborarea deschisă și producția de la egal la egal. A influențat o mișcare mai largă în dezvoltarea de software, iar oamenii se referă adesea la principiile sale de bază drept „calea open source”.

Versatilitate – folosind software open source înseamnă că nu sunteți blocat să utilizați un anumit sistem de furnizori care funcționează doar cu celelalte sisteme ale acestora. Îl puteți adapta nevoilor dvs. și îl puteți folosi împreună cu produsele altor furnizori.

Deși având un sistem open source înseamnă că există multe persoane care identifică erori și le rezolvă, înseamnă că utilizatorii nocivi pot să le vadă și să exploateze orice vulnerabilități.

Modul open source este atât de eficient, deoarece poate atrage persoane cu  talent tehnic extraordinar. O mare parte din inovația în tehnologie are loc în comunitatea open source, iar oamenii din întreaga lume ajung să folosească software open source. În spatele multor site-uri și aplicații populare puteți găsi proiecte precum Linux, Kubernetes și Git, iar oamenii accesează internetul cu browsere open source precum Firefox si Opera.